Wereldvrede – geloof jij het nog?

Tegen
Ik ben gezegend met een groot inlevingsvermogen. Ik kan mij van alles voorstellen. Er is echter één ding dat ik me niet voor kan stellen: dat iemand tegen wereldvrede is. Dat je oprecht denkt dat dat een slechte zaak zou zijn. Dat je daar een tegenargument voor kunt bedenken. Een zinnige.

Arjan Robben
Ik geloof dat wereldvrede mogelijk is. Dat we daar met zijn allen aan kunnen werken. Ik hoor je al zuchten. Misschien vind je me een naïeve hippie. Is het vechten tegen de bierkaai? Ik denk het niet. Aim for the stars! Denk jij dat de ontmoedigde vrijgezel die constant denkt ‘ik zal wel nooit een partner vinden’ het goed doet bij de vrouwtjes of mannetjes? Denk jij dat het jochie van 8 op het voetbalveld de nieuwe Arjan Robben gaat worden als hij denkt ‘het is onhaalbaar voor mij’? Ik denk het niet. Whether you think you can or you think you can’t, you’re right. Ofwel: als jij denkt dat je iets niet kunt, dan zal dat ook zo zijn. En vice versa. Een self-fulfilling prophecy.

Altruïsme
Diep van binnen willen we allemaal wereldvrede. Ik kan niet anders dan daar in geloven. En stiekem handelen we er ook vaak naar. “Maar Marieke toch, nu ga je rare dingen zeggen”. Is dat zo? Ik raad je aan je eigen leven eens onder de loep te nemen. Help je wel eens een collega uit de brand? Geef je wel eens een compliment? Neem je wel eens de fiets in plaats van de auto? Doe je aan afvalscheiding? Maak je een praatje met een eenzaam omaatje? Eet je nu en dan vegetarisch? Of luister je naar een vriend(in) met problemen? Kijk, daar heb je het al. Je bent bezig met een betere wereld. Aiii dat is even schrikken hè. Dat je dus stiekem ergens ook wel een beetje zo’n zogenaamde ‘naïeve wereldverbeteraar’ bent. Maar dan zonder wollen sokken. Misschien werp je tegen: ”Maar Marieke toch, ik doe dat alleen zodat ik zélf een goed gevoel krijg.” Logisch. Mijn drijfveer om de wereld een stukje leuker te maken komt ook voort uit het feit dat het mij een goed gevoel geeft. Altruïsme bestaat niet? Kan. Je eigen verantwoordelijkheid nemen bestaat wel degelijk. En dat voelt goed! Het feit blijft dat wij elkaar nodig hebben om te overleven in deze wereld. Als dat dan toch zo is, kunnen we die wereld net zo goed wat leuker maken. Want dat geeft zo’n lekker gevoel.

Dus, de volgende keer als je weer met zo’n wereldverbeteraar te maken krijgt: onderdruk die zucht, tel tot tien en bedenk: “Hij die vrij is van wereldverbeterende acties werpe de eerste steen.”

worldpeaceispossible.com

worldpeaceispossible.com

Geplaatst op april 13, 2014, in Samenleving en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. En zo is het Marieke…….geen speld tussen te krijgen…

  2. Gerry van der Eerden

    Geweldige filosofie Marieke, daar is geen speld tussen te krijgen! Ook kort, bondig en toch alles omvattend geschreven. Je kunt het!!

Plaats een reactie